📄 Rakennustyömaiden dokumentointi (oikein tehtynä)

⏳ 3 minuuttia

Ota kaikki hyöty irti kuvistasi

Rakentamisen työvaiheiden kuvallisen dokumentoinnin etuja on monia. Se voi auttaa vähentämään kustannuksia korostamalla ongelmia ennen kuin niiden korjaaminen tulee kalliiksi. Se auttaa myös pitämään urakoitsijat vastuullisina työstään, sillä kuvia voidaan käyttää todisteina, jos projektissa ilmenee ongelmia. Se edistää myös työturvallisuutta työmaalla tarjoamalla reaaliaikaisen ja tarkan kokonaiskuvan edistyksestä ja mahdollisista vaaratilanteista.

Kuvia voidaan käyttää varmistamaan, että turvallisuusmääräyksiä noudatetaan sekä tarjoamaan näyttöä mahdollisista tapaturmista ja niiden aiheuttamista vastuu-kysymyksistä.

On päivänselvää, kuinka työvaiheiden kuvadokumentointi on tullut olennaiseksi osaksi jokaista rakennusprojektia. Se auttaa seuraamaan projektin edistymistä, dokumentoimaan muutoksia ja varmistamaan työturvallisuuden työmaalla. Mutta aina ei ole helppoa repiä kaikkea mahdollista hyötyä irti rakennuskuvista.

Alta löydät muutamia hyväksi todettuja käytäntöjä ja vinkkejä rakennusprojektin etenemisen tallentamiseen ja suurimman hyödyn saamiseen kuvatodisteista.

Vinkkejä työmaiden kuvadokumentointiin

Kuvien ottaminen on helppoa mutta kuvista täyden hyödyn irti saamiseksi keräsimme muutamia vinkkejä (joista useimmat voidaan automatisoida oikealla työkalulla):

Tägää kuvat
Kuvien tägääminen/leimaaminen päivämäärällä, ajalla ja GPS-sijainnilla auttaa pitämään ne järjestyksessä ja helpottaa niiden etsimistä jälkikäteen (jos arkistoit manuaalisesti, tiesithän että SIIHEN ON olemassa sovellus?).

Käytä kuvankäsittelyä kuvalaadun parantamiseen
On saatavilla useita erilaisia ohjelmistoja, jotka voivat auttaa kuvien parantelussa ja niiden käytännöllisemmäksi tekemisessä.

Jaa kuvat tiimin jäsenten kanssa
Kuvien jakaminen tiimin jäsenten kesken auttaa varmistamaan, että kaikki ovat tilanteen tasalla ja että projekti etenee suunnitellusti.

Käytä kuvia aikajanan luomiseen
Kuvien käyttäminen aikajanan luomiseen auttaa seuraamaan edistymistä ja tunnistamaan mahdolliset ongelmatkohdat.

Käytä kuvia raporteissasi
Kuvien käyttäminen raporttien luomiseen auttaa tarjoamaan kattavamman näkymän projektin edistymisestä.

Loppukandeetti

Rakennustyömaiden asianmukainen dokumentointi on olennainen osa onnistunutta projektinhallintaa ja toimii arvokkaana resurssina kaikille sidosryhmille. Noudattamalla tämän blogin tarjoamia vinkkejä voit varmistaa, että kuvatodisteet ovat kattavia, järjestettyjä ja valmiita tukemaan projektiasi jokaisessa vaiheessa. Satsaa aikaa (ja hieman vaivaa) dokumentointiin nyt, se tuottaa pitkällä tähtäimellä, varmistaa projektisi onnistumisen ja suojaa samalla selustasi.

Kasper Välimäki
Toimitusjohtaja

kasper.valimaki@pictue.com
+358 44 914 3060