14 vinkkiä rakennusprojektin
kuva- ja videodokumentointiin
Suurimman hyödyn kuvadokumentoinnista saat kun vältät yleisimmät suodenkuopat ja taltioit todisteet oikeaoppisesti. Alta löydät listan muutamista suositeltavista käytännöistä sekä vinkeistä:
1. Tarkista tarvittavat luvat
Ennen kuin aloitat kuvaamisen varmista, että olet saanut kaikki tarvittavat luvat kuvien ottamiseen ja että kaikki osapuolet ovat tietoisia kuvauksista.
2. Suunnittele kuvaukset huolellisesti
Suunnittele kuvauskohteet huolellisesti ja varmista, että kaikki tarvittavat näkymät ja yksityiskohdat taltioidaan. Tämä sisältää yleensä ennakko-, työnaikaiset- sekä valmiskuvat. Lisäksi kuvien ottamisessa kannattaa huomioida että tarvittavat välivaiheet, mahdolliset laitteet/mitat sekä merkittävät yksityiskohdat kuvataan.
3. Käytä kunnon kameraa
Käytä laadukasta kameraa: On tärkeää käyttää hyvän resoluution kameraa, jotta kuvat ovat mahdollisimman selkeitä ja yksityiskohdat näkyy kuvissa. Nykyaikaiset älypuhelimet ovat erittäin kykeneviä ottamaan laadukkaita kuvia, eli ei tarvitse lähteä taskua pidemmältä etsimään.
4. Valaistus on tärkeää
Pidä huoli että kuvasi ovat valoisia ja selkeitä. Varmista, että otat kuvat tarpeeksi valoisessa mutta ei kuitenkaan liian kirkkaassakaan. Ihanteellinen valaistus on sellainen joka ei ole liian hämärä tai heikko mutta ei suoraa valoa kohti myöskään. Ota tarvittaessa lähikuvat tarpeeksi läheltä, jotta tarvittavat yksityiskohdat näkyvät selkeästi ja taas kuvat kokonaisuudesta tarpeeksi kaukaa että kuvasta saa tarvittavan tiedon selvitettyä.
5. Ota reilusti kuvia
Ota useampia kuvia: Samasta kohteesta (eri kulmista) otetut kuvat auttavat antamaan paremman kokonaiskuvan projektin etenemisestä.
6. Kuvaa kaikki olennainen
Kuvaa kaikki tarvittava: Käytä tarkistuslistaa tai vastaavaa apuvälinettä varmistaaksesi, että kuvaat kaiken tarvittavan. Tämä voi olla esimerkiksi lista yksityiskohdista, työvaiheista tai vaikkapa kohteista jotka pitää kuvata.
7. Arkistoi huolellisesti
Tallenna ja arkistoi kuvat huolellisesti: Kuvien siirtäminen, nimeäminen ja kansioiminen (arkistoiminen) on todella tärkeä osa kuvadokumentointia sillä ilman selkeää systeemiä (tai tähän tarkoitettua työkalua) voi kuvien löytäminen olla hyvinkin aikaavievää ja tuskallista. Nopeasti löydettävät kuvat (sijainti- ja aikaleimatietoineen) ovat dokumentoinnin oleellisin osa. Tähän tarkoitukseen on useita eri sovelluksia saatavilla, myös erittäin pitkälle automatisoitu kotimainen vaihtoehto.
8. Laita kaikki kuvaamaan
Ota kuvadokumentointi osaksi koko tiimin päivittäistä rutiinia. Näin kuva-aineiston taltiointi tulee pienemmällä vaivalla ja pysyy myös ajantasaisena sekä kattavana.
9. Seuraa kohteita kuvavirran kautta
Käytä taltioituja kuvia apuna työn etenemisen seuraamisessa sekä mahdollisten ongelmien ennaltaehkäisemisessä ja ratkaisemisessa.
10. Säilö kuvat tietoturvallisesti
Huolehdi kuviesi järjestelmällisestä ja tietoturvallisesta säilömisestä ja arkistoinnista, näin helpotat työnjohtajien (ja muiden kuvia tarvitsevien) työtä kun ne löytyvät helposti.
11. Laita kuvat jakoon
Pidä huoli kuvien tietoturvallisesta jakamisesta kaikille tarvittaville osapuolille. Myös jakamiseen ja sen automatisointiin on olemassa käteviä sovelluksia.
12. Muista turvallisuus
Ota kuvaamisessa sekä työntekijöiden ohjeistuksessa huomioon erityisen tärkeät seikat, kuten työturvallisuus, kattavat ohjeet sekä mm. tietosuoja.
13. Ota hyöty irti kuvistasi
Ota kuvavirrastasi hyöty irti mm. sisäisten prosessienne kehittämiseen, laadunvarmistukseen, työnseurantaan sekä työturvallisuuteen.
14. Käytä kuvia monipuolisesti
Voit myös hyödyntää kuviasi asiakaspalvelussanne, reklamaationhallinnassanne sekä markkinointimielessä. Voit esimerkiksi vinkata työntekijöillesi myös taiteellisempien kuvien ottamisesta mikäli ihanteellinen tilanne tai hieno valaistus sattuu kohdalle.
Kuvadokumentointi on tärkeä osa rakennusprojekteja ja niiden seuraamista. Noudattamalla näitä neuvoja ja vinkkejä varmistat, että saat irti parhaan mahdollisen hyödyn työmaakuvistasi ja että projektisi etenee suunnitelman mukaan!